Kevät 2019

Kirjoitettu 08.03.2019

Jo 39 vuotta on Äänekosken Tärttämäessä viljelty kesäkukkia. Kesäkukkien kasvatus aloitettiin tutusti viikolla 9, eli helmikuun lopussa. Talvisää suosi meitä ensimmäisen viikon, mutta nyt on jo taas kelit normaalit, välillä on kunnon pakkaset yöllä ja välillä sataa räntää. Onneksi aurinkoa on kuitenkin riittänyt, jos ei joka päiväksi niin kuitenkin aika-ajoin saamme siitä nauttia.

Pampaheinä

Uusia kasvilajeja on taas kokeilussa, eniten lehtevissä lisukekasveissa. Ne ovatkin sellainen jännitys aina, mitä niistä tulee 🙂 Kuvassa on pampaheinä, joka on hieno, jämäkkäkasvuinen korkea heinä. Ei harmillisesti talvehdi meillä ulkona, mutta kellarissa sen saa talvehtimaan ja kaunis on koko kesän. Syksyksi kasvattaa upean, vaalean röyhyn. Tämä heinä on meillä ollut jo muutaman vuoden viljelyssä. Löydät sen myös verkkokaupasta

Lisäksi vihannesten taimiin otettiin tuotantoon sekä mukula-, että varsisellerin taimet. Yrtteihin tuli kähäräpersiljan lisäksi sileälehtinen persilja.

Liikennejärjestelyihin on tullut muutoksia. Meidän vanha liittymä on jäänyt pois käytöstä uuden moottoritien tieltä. Nykyisin meille kulkeminen hoituu Jyväskylästä päin tullessa 13-tien, eli Saarijärvi-Kokkola-risteyksen rampin kautta. Rampin jälkeen käännytään heti oikealle ja sitten vasemmalle rinnakkaistielle (6424). Tätä nelostien vieressä kulkevaa tietä ajetaan n. 2 km, kunnes vasemmalla on Tärttämäentie. Tästä on 3,5 km puutarhalle.

Pohjoisen suunnasta tullessa liitytään nelostieltä Äänekosken uudelle rampille. Tästä ajetaan kahden liikenneympyrästä Keskustan suuntaan. Kolmannesta liikenneympyrästä, Nesteen huoltoaseman edestä, käännytään Jyväskylään päin, nelostien suuntaiselle rinnakkaistielle 6424. Tätä ajetaan n. 1,5 km, kunnes oikealle kääntyy Tärttämäentie. Tätä ajetaan n. 3.5 km   ja olet perillä.

Google Maps ei vielä löydä uutta reittiä, mutta Waze-niminen puhelimen karttasovellus osaa jo suunnistaa oikeaa tietä!

Puutarha avautuu jälleen toukokuun alussa. Kevään ensimmäinen tapahtuma on lauantaina 4.5. kun Rasti E4 järjestää Tärttämäessä kansalliset suunnistuskilpailut. Kisojen lähtö- ja maalialue ovat puutarhan pihapiirissä, joten vilinää on tiedossa. Toukokuun alussa on vielä kaikki kasvihuoneet täpötäynnä juuri kukinnan aloittaneita sekä vasta kasvuun lähteneitä kasveja, joten melkoinen elämys on tulla niitä katsomaan.

Seuraava tapahtuma on avajaiset 11.5. ja seuraavalla viikolla, 15.5. on valtakunnallinen, Kauppapuutarhaliiton 100v. juhlavuoden kunniaksi järjestettävä Käy kasvihuoneeseen-päivä.

Näissä tunnelmissa on ihana jatkaa kasvatustyötä!

Mukavia lopputalven päiviä toivottaa

Maria 🙂

 

Jaa tämä artikkeli