Pian on aika omenapuiden leikkauksen!

Kirjoitettu 15.04.2018

Tänä vuonna kevät on 1-2 viikkoa jäljessä ja hanget ovat sen verran korkeat, että emme ole vielä aloittaneet omenapuiden leikkauksia.
Leikkauksen tarkoituksena on saada puun latvuksesta ilmava ja valoisa, jotta sato pääsisi parhaiten kasvamaan. Näin ollen poistetaan suoraan ylöspäin eli liian jyrkässä oksakulmassa kasvavat oksat, tai lyhennetään niitä sivullepäin kasvavan oksan tai silmun jälkeen. Myös liian lähekkäin kasvavat ja toisiaan hankaavat oksat poistetaan. Jos puussa on kaksi latvaa, toinen kannattaa poistaa.
Leikatessa ei jätetä pitkiä tappeja. Oksa katkaistaan mahdollisimman ohuesta kohdasta läheltä runkoa kohtisuoraan, jotta haavapinta jäisi mahdollisimman pieneksi. Leikkauspintoja ei enää nykytiedon mukaan kannata käsitellä haavanhoitoaineilla, leikkaushaava paranee ihan hyvin ilmankin.
Leikkaus ei ole välttämätöntä joka vuosi eikä kerralla kannata leikata liikaa koska voimakas kevätleikkaus kiihdyttää kasvua kesällä.

Jos tuntuu, että tarvitset apua omenapuiden leikkaukseen, vielä ehdit varata ajan puiden siistimiseen.  Jo yhden tunnin aikana saadaan leikattua muutama omenapuu, samalla käynnillä voit kysyä myös muita vinkkejä ja neuvoja pihanhoitoon liittyen.

Soita suoraan Jaanalle 040 8414874 tai Marialle 040 5119131 tai laita viesti ota yhteyttä-lomakkeen kautta niin sovitaan teille oma neuvonta/leikkausaika.

Kesää odotellen!

Jaa tämä artikkeli