Syysaskareet puutarhassa

Kirjoitettu 02.10.2018

Syksy on jo lokakuuksi taittunut. Lämmin kesä helli pitkälle syyskuuhun ja puutarhan kasvit ovat pysyneet hyvän näköisinä helteiden väistyttyä. Nyt kuitenkin kesäkukkaistutukset ovat jo ensimmäisten pakkasöiden jälkeen menettäneet loistonsa ja on aika heittää hyvästit.

Monivuotiset kesäkukat

Kesäkukkina ilostuttaneet monivuotiset kasvit voi siirtää talvehtimaan kukkapenkkiin. 100% varmuutta näiden talvenkestolle ei voida antaa, mutta korkealta ei tipu, jos kokeilee 🙂 Monivuotisia ovat mm. heinistä Sarat, hopeatoppo ja elefanttiheinä. Pampaheinä ja hirssi eivät talvehdi maassa, mutta kellarissa voi yrittää näiden talvettamista. Pampaheinästä voi katkaista upean kukkavarren maljakkoon syyssisustusta piristämään!
Tuoksumaruna ja hiekkamaruna sekä rotkolemmikki ja jalokello saattavat myös talvehtia suotuisissa olosuhteissa maahan istutettuna. Maahumala talvehtii myös hyvin, mutta on herkästi leviävä, joten sen istutuspaikka kannattaa miettiä tarkkaan, että ei valloita kasvutilaa heikommilta kasveilta.

Hopeiset kasvit, kuten hopealanka, hopeakäpälä ja hopeaputous sekä muratti voidaan jättää syyskasvien kaveriksi ruukkuun. Nämä kestävät pientä pakkasta ja voidaan heittää pois joko ennen talvea tai vasta keväällä.

Marjapensaiden leikkaus

Nyt jos koskaan on syytä leikata satoa tuottaneet marjapensaat. Jos pensaiden leikkaus on jo vuosien ajan jäänyt tekemättä, tänä vuonna voi hyvin aloittaa. Yhtenä vuonna ei kannata leikata ihan kaikkia vanhoja oksia pois, jotta ensi vuonnakin tulee satoa. Vähän kerrallaan, niin pensas uusiutuu hallitusti. N. 1/3 oksistosta voidaan leikata samana vuonna.

Vadelma

Vadelmapensaat on hyvä leikata joka syksy sadonkorjuun jälkeen. Vadelmat tekevät marjoja toisen vuoden versoihin, joka tarkoittaa sitä, että ensimmäisenä vuonna kasvaa oksa ja seuraavana kesänä samaan oksaan tulee kukat ja marjat.  Vadelmasta olen poistanut joka vuosi ne oksat, jotka tuottivat satoa tänä kesänä.  Oksat katkaistaan ihan tyvestä, maan pinnasta. Näin kasvustoon ei jää tappeja sienitauteja keräämään. Vuosittainen hoitoleikkaus pitää marjakoon isona ja satoa tulee runsaasti. Parhaimpana kesänä olen saanut 10 metrin vadelma-aidasta 30 litraa vadelmaa.

Mustaherukka

Mustaherukka tekee myös marjat toisen vuoden versoihin, mutta vadelmasta poiketen paras satokausi on parin vuotta vanhoissa versoissa. Mustaherukan ikääntyessä oksan pinta harmaantuu ja siihen muodostuu jäkälää. Vanhoihin oksiin kasvava uusi vuosikasvu on lyhyttä ja marjoja tulee vain oksien päihin. Oksien vanhetessa usean vuoden ikäisiksi, marjakoko pienenee. Tämän vuoksi pensaasta leikataan aina vanhimmat oksat pois.  Oksat pyritään leikkaamaan mahdollisimman läheltä maan pintaa, jotta ei jää sienitauteja kerääviä tappeja.
Uudet oksat ovat sileitä ja vaaleanrusehtavia. Uusia versoja ei yleensä poisteta, mutta jos niitä on kasvanut kesön aikana paljon, voi poistaa ihan ohuimpia oksia.

Punaherukka

Punaherukka leikataan mieluiten keväällä ja sen leikkaustarve on harvemmin kuin mustaherukalla. Punaherukasta leitakaan vain vähän kerrallaan.

Karviainen

Karviainen on hidaskasvuisempi kuin herukat, joten sitä leikataan myös maltillisest, n. parin vuoden välein, vanhimpia oksia karsien.

Lempeitä syyskelejä ja iloa pihatöihin!

Terveisin Maria

 

Jaa tämä artikkeli