Tomerat tomaatin taimet

Kirjoitettu 23.04.2019


Miellä viljellyt tomaatin taimet ovat jo hyvässä kasvussa.
Ensimmäiset tomaatin siemenet kylvämme helmikuun lopussa. Tomaatin kypsyminen siemenen kylvöstä valmiiseen hedelmään kestää n. 4 kuukautta. Tästä syystä viimeiset erät kylvetään meillä maaliskuun puolivälissä. Kypsiä tomaatteja on odotettavissa heinäkuussa. Useana vuonna tomaatin taimet alkavat käydä vähiin kesäkuun alkupuolella. Meillä ei siis edellämainitusta syystä ole myöhäisiä eriä tomaatin taimia, koska ne eivät ehtisi tekemään teillä satoa!


Runkotomaateiksi kutsutaan tomaattilajikkeita, jotka kasvattavat yhteen varteen tomaatin tertut. Nämä lajikkeet tarvitsevat tuen kasvua varten. Yleensä käytetään naruja, joita kieputetaan varren ympärille kasvun edetessä ja narun yläpää sidotaan vaikka kasvihuoneen kattoon. Meillä rungollisia lajikkeita ovat tavallisen kokoisia tomaatteja tuottava Tanskan vienti, makeita kirsikkatomaatteja tekevä Gardener’s delight, miniluumutomaatti Orange fizz ja pihvitomaatti Big beef.


Runkolajikkeet kasvavat herkästi taimivaiheessa runsaasti pituutta. Liiallista venymistä ehkäistään puutarhalla pitämällä taimivaiheessa oleva tomaatintaimen multa kuivana. Tällä tavoin varret jäävät matalammaksi ja myyntivaiheessa on taimet vielä mahdollista saada inhimillisen mittaisena kotiin. Taimien kuivattelu ei kuitenkaan häiritse myöhemmin tapahtuvaa hedelmien muodostusta.
Rungollisien tomaattien lehtihangoista (eli heti lehden yläpuolella, lehden ja rungon välissä) kasvaa ns. varkaat, jotka kannattaa taittaa pois mahdolisimman nuorena. Varkaat vievät suotta voimaa kasvilta ja taimesta kasvaa ylirehevä puska. Varas on siis ylimääräinen verso.


Toinen vaihtoehto on pensastomaatti tai amppelitomaatti, joille ei tarvitse kasvun aikana tehdä muuta kuin kastella ja lannoittaa. Pensasmaisesti kasvava tomaatti kasvattaa tietyn lehtimäärän jälkeen nupun. Pensas- ja amppelitomaatista ei saa poistaa sivuhaaroja, koska niistä taimi jatkaa kasvuaan, kun pääverson latvasta on tullut kukkaterttu.
Pensastomaatti saattaa myös tarvita tukea, kun satoa alkaa muodostumaan. Tueksi riittää hyvin tukikeppi. Pensaslajikkeita meillä on punaisia pieniä tomaatteja tekevä Red rubin sekä keltaisia tomaatteja kasvattava Lemon sherbet. Amppelilajikkeina meillä on runsassatoinen, kirsikkatomaatteja tekevä Tumbling tom red ja yellow. Samassa amppelissa on kaksi punaista ja yksi keltainen lajike.

Kun sitten taimet istutetaan lopulliseen kasvualustaan kasvihuoneeseen tai terassille, kasvualusta pidetään aina kosteana. Paras olisi laittaa tomaateille automaattinen kastelu esim. puutarhakaupoista saatavilla kasteluautomaateilla.
Illman automaattejakin onnistuu hyvin. Esim. kastelukannulla kastellessa kannattaa viljelys kastella kerralla märäksi ja kastelujen välissä mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa.

Iloisella mielellä tomaattien kasvatukseen! Kokeilemalla ja testaamalla sekä ripauksella maalaisjärkeä kasvatuksessa onnistuu 🙂

Jaa tämä artikkeli