Kokon Puutarha

Kokon Puutarha 41 vuotta – suurella puutarhurin sydämellä sukupolvelta toiselle

Kirjoitettu 07.05.2021

Marko ja Maria Kokko viljelevät kestäviä kesäkukkia Äänekoskella jo toisessa polvessa. Reilut 40 vuotta sitten Maken vanhemmat, Ritva ja Jorma Kokko, aloittivat yrittäjinä samalla paikalla pyörittäen kalasavustamoa ja ohessa viljellen hyötykasveja. Markolle ja Marialle viljelyvastuu siirtyi 26 vuotta sitten.

Puutarhan alkujuurilla

Virallinen sukupolven vaihdos tapahtui kuuluisana vuonna 1995, jolloin Make muistaa tarkasti, kuinka isä Jorma kysyi 2. kasvihuoneessa: ”Pitäisikö sun lähteä puutarhakouluun?”. Olihan Make viettänyt käytännössä koko ikänsä puutarhalla työskennellen ja taitojaan kartuttaen.

Puutarhakoulusta – ehkä kohtalon saattelemana – Marko ja Maria löysivät toisensa, minkä jälkeen kaikki on soljunut kuin luonnostaan nykyisille urilleen. Onpa kukkien lisäksi myös omaa jälkikasvua päästy kasvattamaan.

Kehitys kehittyy

Jo aikoinaan Maken äiti Ritva sanoi, että ”tunnollinen työ on kaikista paras työ”. Oikotietä onneen ei siis ole, ja tällä asenteella sekä sinnikkyydellä puutarha on nykyisessä kukoistuksessaan ja kehittyy jatkuvasti.

Paljon on muuttunut 40 vuodessa. Jos kolme ihmistä istutti aikoinaan 4 000 taimea päivässä, nyt yksi ihminen istuttaa 10 000 taimea päivässä – työ on automatisoitunut. Muun muassa automatisoitumisen myötä kasvihuonemääräämme on voitu lisätä, neliöiden venyessä nyt reiluun 5 000. Muinoinen hiekkapiha on saanut päällysteekseen asfalttia ja joskus ilmassa kulkeneet sähkölinjat on kaivettu maan alle.

Mikä kehityksen kannalta merkittävintä, nykyään kasvihuoneemme lämpiävät ympäristöystävällisesti hakelämpölaitoksen turvin, vanhan ajan valvottavan öljylämmityksen sijaan. Ja jos ennen vanhaan kastelu tuli tehdä käsin, nykyisin työtä helpottaa automaattinen kastelujärjestelmä, jossa on myös kasteluveden kierrätys, jolla lähes kaikki kastelussa käytettävä lannoitevesi saadaan talteen ja uudelleen käyttöön ilman, että se pääsee maaperään.

Kuka olisi 40 vuotta sitten osannut ajatellakaan, miltä puutarha vuonna 2021 näyttää.

Kotimaisuus, kestävyys ja saavutettavuus

Kokon puutarhalla kotimaisuus, kestävyys ja ekologisuus ovat olleet sen historian alusta asti tärkeitä arvoja. Arvojen eteen on tehty myös konkreettisia tekoja. Puutarha työllistää paikallisia ihmisiä ja käyttää aina niin paljon kotimaisia taimia ja tarvikkeita kuin vain mahdollista.

Lisäksi koska haluamme, että yhä suuremmalla joukolla ihmisiä on nyt ja tulevaisuudessa mahdollisuus ostaa rakkaudella kasvattamiamme kukkia, viimeisen vuoden aikana olemme mullistaneet verkkokauppatoimintamme. Nykyisin käytännössä kuka tahansa voi tilata kukkiamme mihin päin Suomea tahansa.

Mikä ilahduttavaa, tänä vuonna vahvuuteemme saatu taitava floristi, Sari, on tuonut leikkokukkapuolelle uutta vipinää ja meidät on tämän vuoden alusta löytänyt myös eKukka-verkkokaupasta. Olemme samalla starttaileet kukkiensidontakurssit.

Tästä on hieno jatkaa Kokon Puutarhan taivalta kohti seuraavaa pyöreää vuosikymmentä – 50 here we come!

Jaa tämä artikkeli