Omenapuiden leikkaus

Omenapuiden leikkausaika on nyt!

Kirjoitettu 01.04.2017

Kevät on edennyt jo niin pitkälle, että paksuimmat hanget ovat ohentuneet ja kovimmat yöpakkaset alkavat olla menneen talven lumia! Nyt on siis oivallisin aika leikata omenapuut.

 

Omenapuiden leikkaus

 

Omenapuiden leikkauksessa on muutamia sääntöjä, joilla puu saadaan kasvamaan sopusuhtaisesti ja tekemään runsaasti satoa. Kevätleikkaus kiihdyttää jonkun verran tulevan kesän kasvua, joten kovin paljon ei kannata yhdellä kerralla leikata.

Leikkauksen tarkoituksena on saada puun latvuksesta ilmava ja valoisa, jotta sato pääsisi parhaiten kasvamaan. Näin ollen poistetaan suoraan ylöspäin eli liian jyrkässä oksakulmassa kasvavat oksat, tai lyhennetään niitä sivullepäin kasvavan oksan jälkeen. Myös liian lähekkäin ja toisiaan hankaavat oksat poistetaan. Jos puussa on kaksi latvaa, toinen kannattaa poistaa.

Jos omenapuun ympärillä on nurmikko, kannattaa leikata alimpia oksia pois varsinkin nuorilta puilta, jotta ne eivät painuisi niin alas, että se vaikeuttaisi nurmen leikkausta. Myös tuleva omenasato saattaa painaa oksat maata vasten.

Leikatessa ei jätetä pitkiä tappeja. Oksa katkaistaan mahdollisimman ohuesta kohdasta läheltä haarautumiskohtaa kohtisuoraan, jotta haavapinta jäisi mahdollisimman pieneksi. Leikkauspintoja ei enää nykytiedon mukaan kannata käsitellä haavanhoitoaineilla, leikkaushaava paranee ihan hyvin ilmankin.

Jos tuntuu, että tarvitset apua omenapuiden leikkaukseen, voit pyytää meitä apuun. Jo yhden tunnin aikana saadaan leikattua muutama omenapuu, samalla käynnillä voit kysyä myös muita vinkkejä ja neuvoja pihanhoitoon liittyen.

Soita suoraan Jaanalle 040 8414874 tai Marialle 040 5119131 tai laita viesti ota yhteyttä-lomakkeen kautta niin sovitaan teille oma neuvonta/leikkausaika.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Jaa tämä artikkeli